Hősök Útja - Fénylánc

Megemlékezés 2023-02-11

Az elmúlt években a kitörés megemlékezések körüli jogi küzdelmek mára mindenki előtt ismertekké váltak. A regnáló kormány és holdudvara, bár előszeretettel aggatja magára a jobboldali, konzervatív jelzőket, Budapest ostromával és védőinek heroizmusával egyszerűen nem tud mit kezdeni. Profánul fogalmazva, a szájába vette, ízlelgette, de minden esetben egyszerűen kiköpte, mert a kitörés történelmi mozzanatában nincsen semmi, amit a meleg-konzervativizmusuk képes lett volna a saját képére formálni. Ezért jobb esetben hallgattak róla, rosszabb esetben a baloldali narratívát használva az esemény kapcsán igyekeztek negatív színben feltüntetni azt. Amikor pedig egyik sem sikerült, jött a megemlékezés betiltása. 

 

Természetesen minket sem abból a fából faragtak, amelyik csak úgy feladná a szándékait. Ez az akarat szülte meg azt a formát, mely legális lehetőséget teremt mindenkinek, hogy egyénileg emlékezzen a február 11-én egy mécses lerakásával azon az útvonalon, melyen az a bizonyos utolsó roham megindult 1945 fagyos téli estéjén. Amikor azokra a harcosokra emlékezünk, akik a végsőkig hittek a régi világ győzelmében. Azokra a katonákra, akik nem akartak sem átállni az ellenséghez, sem megadni magukat az országban mindenfelé szovjet zászlókat kitűző vörös hadsereg előtt. Minden egyes lerakott mécses pislákoló fénye az ő áldozathozataluk előtti tisztelgés. Azé az áldozaté, amelyet értünk hoztak és amiért megérdemlik, hogy így vagy úgy, de büszkén vállalva emlékezzünk rájuk. 

 

Idén ötödik alkalommal várunk tehát mindenkit február 11-én 16 órára a Kapisztrán térre. A Kitörés 60 Emlék- és Teljesítménytúra résztvevőit is arra kérjük, hozzanak magukkal egy mécsest és kapcsolódjanak be a megemlékezésbe, amelyen a megkezdett útvonalat folytatva alakuljon ki egy olyan hosszú fénylánc, aminek a fénye ha nem is a Holdról, de a Karmelita kolostorból is jól látszik majd.

 

 

Légió Hungária

 

Kapcsolódó:

 

Ostromkalauz

Becsület Napja