Budapest utcáin emlékeztünk a kitörésre – képes, videós beszámoló a Festung Budapest 2024-es rendezvényeiről

Az Ostromkalauz után folytatódott a Festung Budapest 2024 rendezvénysorozata. A szervezést megnehezítő körülményekről évről évre egyre többet kell beszélnünk és írnunk a különböző csatornákon és felületeken. Ez az idei esztendőben sem történt másként, hiszen míg a tavaly tulajdonképpen terrorcselekményeket elkövető, szélsőbaloldali antifa bejelentései gond nélkül átmentek a rendőrségen, addig mi idén már meg sem próbáltunk beadni ilyet, hiszen évek óta rendre elutasítják azt az illetékes szervek.


 

Becsületbeli ügy lett a Becsület Napja

 

 

Természetesen sem a rendezvény szellemisége, sem a szervezői kör lelkiismerete nem engedi, hogy lemondjunk a megemlékezésről, ami éppen a soha fel nem adásról, a végsőkig való kitartásról szól. Ezért idén úgy döntöttünk, hogy egy flashmobot szervezünk, mégpedig egy olyan helyszínre, amely nem csak alkalmas erre, de méltó is az esemény szellemiségéhez. 

 

A Hősök Tere a múltban több nagyszabású megemlékezésnek adott helyet, így kézenfekvő választás volt ide szervezni az ideit is. A kitűzött dátumhoz közeledve aztán nem csak a szervezés okozta nehézségeket éreztük, de a legkülönfélébb hatósági szervek egyre fokozódó figyelmét is. Szombaton késő délelőtt a kommunikációs csatornáink is hirtelen megzavarodtak, melyet egyértelműen külső támadások okoztak. 
 Vagy szándékos túlterheléses támadás érte őket, vagy “csak” a fokozott figyelem mértéke bizonyult túl nagynak és ezt nem bírták a csatornák és készülékek egyaránt. Ennek köszönhetően sokakhoz nem jutott el időben a megfelelő információ a helyszínről. Ezért mégegyszer elnézést kérünk mindenkitől, akit kellemetlenül érintett! A témában egy közleményt is kiadtunk melyet IDE kattintva érhettek el.
 


Ennek ellenére még így is több százan, köztük rengeteg külföldi nacionalistával indultunk meg a Hősök tere felé azonos időben, számos különböző irányból. A téren példás gyorsasággal sikerült alakzatba állni. A „Vagyunk!” rítus után a koszorúk elhelyezése következett, majd ahogy jöttünk, úgy szét is széledt mindenki a Városligetben. 
 


Voltak, akik a meghirdetett koncertre vették az irányt, és természetesen rengetegen a Várba indultak, hogy sikeresen teljesítsék a Kitörés 60 Emlék- és Teljesítménytúra valamelyik távját. Természetesen egy legionárius különítményünk is így tett. A szervezők közlése szerint majdnem három és fél ezren vettek részt a túrán, mindenkinek gratulálunk, aki teljesítette valamelyik távot!
 


Mécsesek jelezték a Hősök Útját
 

Vasárnap a kora esti órákra hirdettük meg 2019-ben indított kezdeményezésünket, amely során a kitörés évfordulóján, vagyis február 11-én fényláncot alkotva rakjuk végig azt az utat, melyen egykor az első csoportok elindultak és rengetegen hősi halált haltak. 
 


A jelentős rendőri készültség mellett a média is kitett magáért, igaz, főleg olasz, német forgatócsoportok és újságírók érkeztek az eseményre (köztük több szélsőbaloldali portál munkatársa azonosítva lett). A magyarországi média, főleg a kormánypárti felületek hozzáállása a rendezvényhez külön téma lehetne, talán valamikor erről is beszélünk majd.Mozgalmunkhoz számos interjúfelkérés futott be a rendezvényekkel összefüggésben. Alapelvünk, hogy minden hazai sajtófelülettel kommunikálunk. Külföldi megkeresésekkel kapcsolatban azonban az ottani bajtársaink tanácsai alapján állunk rendelkezésre. Egy ilyen tanács nyomán adtunk forgatási engedélyt és hosszas interjút a Silvio Berlusconi köreihez kapcsolódó Mediaset forgatócsoportjának is. Sajnos a forgatás helyszíne és az adásba kerülés közöt olyan átalakuláson ment át az anyag, amire sem mi, sem olasz barátaink nem számítottak.Az első mécses meggyújtása előtt hosszas, a rendőrökkel történt, már-már komikus egyeztetést követően helyezhettük el Mozgalmunk koszorúját a Kapisztrán téren, ahová több nyugat-európai antifa-aktivista is be tudott szivárogni. Természetesen jókora létszámfölényben voltunk hozzájuk képest, hiszen számos legionárius mellett a Betyársereg is képviseltette magát, valamint sok civil csatlakozott a kezdeményezéshez az idei évben is. 
 


Ennek köszönhetően igen gyorsan kialakult a fénylánc, ami évtizedekkel a kitörés után is jelzi: áldozatuk nem volt hiábavaló, hiszen a több száz mécses apró fénye egyetlen hatalmas lángként lobogott a februári éjszakában Budapest utcáin a Becsület Napján!

 

További képek a rendezvényekről:


Fénybe borult a Hősök ÚtjaLégió Hungária

 

Kapcsolódó:

 

Beszámoló a 2024-es Ostromkalauzról