Segélyakció a keleti határon - VIDEÓ

Mozgalmunk Vezetősége a háború kitörésének első napján döntött róla, hogy szervezetünk lehetőségeihez mérten kiveszi a részét a segítségnyújtásból. Az elképzelést tettek követték.

 

Február utolsó napján Mozgalmunk segélyszállítmányt juttatott el Tiszabecsre, ahová folyamatosan érkeznek a háború elől menekülő civilek. Lentebb videókkal illusztrálva foglaljuk össze tapasztalatainkat.

Ahogy azt már korábbi közleményünkben jeleztük sem adománygyűjtést nem hirdetünk, sem pénzgyűjtési akciókba nem kezdünk. Előbbivel kapcsán sajnos nincs kapacitásunk a felajánlások raktározására és folyamatos szállítására, utóbbit pedig nem tartjuk átláthatónak. Minden szimpatizánsunk figyelmét felhívjuk rá, hogy ha civil hátterű pénzgyűjtő felhívásokhoz csatlakozik, akkor kétszer is ellenőrizze le azoknak a hátterét, akiknek felajánlásokat tesz. Mozgalmunk rendelkezik olyan hátországgal, hogy ilyen rendkívüli helyzetekben át tudjuk csoportosítani a forrásokat, így nem okoz problémát, hogy egy átlagember viszonylatában nagyobb összeget fordítsunk humanitárius célokra.


 


Folyamatosan változnak a hírek azzal kapcsolatban, hogy az egyes segélypontokon mire van a legnagyobb szükség. Indulás előtt érdemes ezeknek utána nézni. Mi a tiszabecsi pontot vettük célba, ahonnan az az információ érkezett, hogy azonnal kiosztható élelmiszer, wc papír, papír zsebkendő kell a leginkább, míg ruha például egyáltalán nem.

 

 

A helyszínen érdemes néhány szót beszélgetni a kárpátaljai menekültekkel, és a koordinátorokkal egyaránt. A közösségi média világában elképesztő mennyiségben ömlenek ránk a hírek, melyek sokszor köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. A mainstream média által közvetített üzenetekben sem bízhatunk meg, hiszen az egymásnak feszülő két nemzetközi érdekkör valamelyikének álláspontját ömlesztik rá a lakosságra. A személyes tapasztalat, a konkrét tények ismerete soha nem volt még annyira lényeges, mint napjainkban. 

 

Tiszabecsen többek közt azt tudhattuk meg, hogy vannak olyan fuvarosok, akik a fejetlenséget és a reménytelenséget kihasználva akár 500 eurót is elkérnek egy budapesti útért. A menekültek körben kevéssé ismert az a tény, hogy a MÁV-val ingyen utazhatnak, de a Tiszabecsre érkezőkön ez egyébként sem segítene, hiszen a vasútra csak jóval odébb tudnának felszállni.

Összefoglaló és elsődleges üzenet gyanánt az alábbiakat tudjuk megfogalmazni:

1. Akik szeretnének valamivel hozzájárulni a jelenlegi helyzet enyhítéséhez, azok körültekintően válasszák meg, hogy kinek/kiknek adakoznak.
2. Akik segélyszállítmányokat indítanak a határra, indulás előtt győződjenek meg róla, hogy az általuk választott ponton mi az, amire a legnagyobb szükség van. A kioszthatatlan adományok raktározása problémát jelent a koordinátoroknak.
3. A helyszínen oda kell figyelni, hogy valóban a hivatalos segélyszervezetek munkatársainak adjuk át az adományokat, ne pedig csalóknak.

Végezetül pedig az elsődleges üzenetünk:

Akik figyelemmel kísérik a világpolitika alakulását, és a magyar kormány ezzel szinkronban lévő kommunikációját és cselekedeteit, azok láthatják, hogy a kérdés nem az, hogy Kárpátalja hazatér-e, hanem az, hogy a kárpátaljai magyarok hazatérnek-e. Ha záros határidőn belül nem térnek vissza otthonaikba, akkor akár a keletről érkező menekültek, akár a környékbeli cigányok elfoglalhatják házaikat, mely beláthatatlan feszültségekhez vezet a térségben. Magyar élettérről csak akkor beszélhetünk, ha van magyar identitás, ami csak akkor lesz, ha vannak magyarok.

Légió Hungária