Hagyomány - Öntudat - Közösség, videós képes beszámoló belső táborunkból

Hagyomány, Öntudat, Közösség. Mozgalmunk hármas alappillére. A szavak amelyek önmagukban üres közhelyek is lehetnének, nekünk kell tartalommal megtölteni őket. Augusztus közepén tartjuk belső táborunkat a Mozgalom megalapítása óta, amelyre az ország minden részéről érkeztek legionáriusok.
 

 

 


Lipták Tamás legionárius beszámolója:

Nem fáztunk, amikor péntek délután Budapestről indultunk el Mozgalmunk belső táborába. Sorrendben ötödik alkalommal gyűltünk össze, ha az alapítást is beleszámoljuk az összejövetelek sorába. Miért ne tennénk? Az út bár nem volt hosszú, mégis alkalmat adott rá, hogy hangolódásként egy kicsit vissza is tekintsünk, akár értékeljünk magunkban. Budapestről kikeveredni önmagában jelentős idő a tűző napon araszoló kocsisorban.

Négy éve, 2018 nyarán azért gyűltünk össze, hogy a megfeneklett szélsőjobboldalon megpróbáljunk valami újat létrehozni. Valamit, ami egyszerre korszerű a formában és mégis hagyományos értékeket őriz a tartalmában. Talán nem vagyok egyedül, ha azt mondom, sokaknak tűnhet úgy, hogy ez a Mozgalom sokkal régebb óta létezik, mint négy év. Nem véletlen, hiszen azon a nyári napon a közegben már bizonyított, tapasztalt, ismert mozgalmárok vették magukra a fekete pólót, amelyen a szív felett két kard metszi egymást egy babérkoszorúban. A horizontális az evilági küzdelmet, a vertikális pedig a szellemi törekvést szimbolizálja a győzelembe vetett hit babérlevelein.

Közösség

Amikor a délutáni órákban megérkeztünk a tábor helyszínére, már zajlott a terület előkészítése. Mindenki kivette a részét a munkából. Egy nagyobb hűtőt ketten vittek, fiatal tagjelölt fogta a tetejét elöl, hátul pedig a Vezetőség egyik tagja tartotta a nagyobb súlyt. Szó sincs egyenlőségről, annál inkább elvégzendő munkáról, amiből mindenkinek ki kell vennie a részét ilyen vagy olyan módon. A hierarchia nem azt jelenti, hogy aki magasabb pozícióban van, annak kevesebbet kell nyújtania, éppen ellenkezőleg. Rajta van a nagyobb súly, neki kell viselnie az igazi terhet.

Közben folyamatosan érkeztek a legionáriusok, és miután elfoglalták a szállást, máris jutott valamilyen feladat nekik. Estére már igen szép számban gyűltünk össze. A közös hétvége egy kötetlenebb pillanatához érkeztünk, így szisszenhetett pár sör, és halkan szólhatott a jó zene. Régi és friss történetek jöttek elő, asztaltól asztalig járkálva beszélgethettünk egymással egészen hajnalig a legkülönbözőbb témákban. Megindultak természetesen már most a tervezgetések, egy-egy túra megbeszélése, külföldi utazások részleteinek fejtegetése.Táborunkban idén egy külföldi delegáció is tiszteletét tette. Olasz bajtársaink a Riconquista képviseletében érkeztek.

A hajnali lefekvés természetesen nem változtatott azon, hogy szombat reggel sportfelszerelésben állva várja a tagság a reggeli torna kezdetét.


A továbbiakban sem telt sport nélkül a nap, hiszen a délután során a különböző divíziók mérkőztek meg egymással fizikai, ügyességi és szellemi vetélkedő keretében. Nem csak az esti közös italozás jó közösségépítő program, sőt. Az igazi bajtársi kötelék a közösen végzett feladatok során alakul ki, amikor izom feszül az izomnak, amikor egy ügyességi feladatot abban a tudatban hajtasz végre, hogy a bajtársaid rád vannak utalva, vagy éppen a közös tudást összerakva kell megoldani egy feladványt. Ez nem csak egy belső táborban van így, az utcán is.

A felvételeken kizárólag szabadon tartható airsoft eszközök láthatóak!

 

Öntudat

A fizikai megpróbáltatás persze semmit nem ér szellemi alapok nélkül. Ezért a szombati nap egy jelentős részét tették ki a technikai jellegű értékeléseken túlmutató beszélgetések, előadások. A tematika teljes egészében lefedte egy korszerű mozgalom tevékenységét: Világnézeti előadás és beszélgetés, utcai aktivizmus és propaganda, erdei túlélési ismeretek és felszerelések bemutatása. Felkészült előadók, érdeklődő hallgatóság. A legjobb kombináció az eredményes munka megalapozásához.


A militáns konzervativizmussal kapcsolatban feltett kérdések megválaszolása, kifejtése során úgy repült el majdnem három óra, hogy a legtöbben ezt talán észre sem vették.  Alakul még, de az alapjait tekintve szilárd világnézetet közvetít és nem csak ennek a Mozgalomnak, hanem bárkinek, aki az életben felfelé törekszik. Iránytűként is szolgál ahhoz a fajta igényes és egységes utcai aktivizmushoz és propagandához, amelyet a megalakulás óta fontosnak tart a Légió Hungária.


2022-ben megszületett a Fekete könyv, mely egy mozgalmi szabályzat mellett tanulmányokat tartalmaz világnézeti divíziónk tagjainak tollából, illetve a Militáns Konzervativizmus keretrendszerének leírását. Minden szervezet máshogy méri önmagát. Nekünk ez az egyik legnagyobb eredményünk, melyet letettünk az asztalra.

A Csatasorba! egy magazin, melyet legionáriusok írnak legionáriusoknak. Tartalmát tekintve rendkívül szerteágazó, a világnézeti írások mellett helyet kapott benne könyvajánló, propaganda rovat, erdei túlélési praktikák bemutatása, a jobboldalhoz kötődő szubkultúrák pozitív és negatív kritikája egyaránt, és természetesen a sport sem maradhatott ki.

A határozott és erős szellemi alapokra azonban nem csak az utcán, de egyéb élethelyzetekben is nagy szükség lesz a közeljövőben. Na, meg egy jól összeállított túlélőcsomagra. Az energiaellátás a kormányzati kommunikáció ellenére is bizonytalan a jövőre nézve, a migránsok száma nem csökken, hanem növekszik, a szomszédban dúló háború pedig egy olyan világméretű átrendeződés egyik jele, ami könnyen megszüntetheti azt a kiszámíthatónak tűnő életvitelt, amit az elmúlt évtizedekben megszokhattunk. Készüljünk.

 

Hagyomány

A Légió Hungária korszerű formailag, de egyáltalán nem modern mentalitásában. A Mozgalom evilági céljai mind szellemi forrásokból fakadnak. A mi közösségünk nem adózási szabályok vagy egyéb materiális problémák megoldására szerveződött. Egy ilyen közösség számára pedig rendkívül fontosak az együtt megélhető, mély tartalommal bíró rítusok. A test és a szellem is elfáradhat a nap végére, de ez ott, a fáklyák izzó fényénél senkit nem érdekelt a fákkal körülvett csillagos ég alatt. A lángok fénye nem csak a szemekben tükröződött, a lelkekben is. Nem csak ezen az egy estén, ami sokaknak meghatározó az életében, hiszen ezáltal váltak a közösség teljesjogú tagjává.
Törekvéseik teljesültek be, céljaikhoz kerültek közelebb. Valakinek azáltal, hogy adhat, másnak pedig azzal, hogy kaphat. A közösség ezúttal is gyarapodott. Természetesen mindenki tudja, ez csak egy újabb fok azon a felfelé vezető létrán, amelyről egy-egy rossz lépés esetén akár vissza is lehet esni. Nincs ezzel baj, az alázat hiányával vagy a feladással annál inkább. Ilyenkor rendezni kell a sorokat és elindulni ismét felfelé, ahova a szívünk felett lévő kard is mutat.

Tartalom

Hagyomány - Öntudat - Közösség. A Légió Hungária hármas alappillére, amelynek jegyében ismét eltöltöttünk együtt három napot. Ez az a hármas jelszó, amit nekünk kell megtölteni tartalommal. Úgy érzem, sikerült ehhez idén is hozzátenni a magunkét. Az út hazafelé rövidebb, vasárnap lévén a közlekedés is gördülékenyebb. Volt és van még bőven mit átgondolni a hétvégéről, de messze nem csak erről a három napról.Lipták Tamás
Légió Hungária