Emléktábla hirdeti: Ez a hősök földje!

Számtalan ismert és névtelen harcos alkotja a magyar Hősök Csarnokát, akik életük feláldozásával nyertek bebocsátást. A Telki-hegyen egy újabb harcos kaphatta meg a hozzá méltó emlékhelyet. Mozgalmunk jelen volt az ünnepélyes pillanatban.December közepén Mozgalmunk is képviseltette magát Varga László hősi halált halt vadászpilóta emlékére állított emlék- és ismertetőtábla avatásán. Ahogy számtalan hasonló kezdeményezés, ez is régi bajtársunk, Alkay Zsolt "Kalóz" nevéhez fűződik, aki ha kell erdők mélyén kutat olyan harcosok után, akiknek az emléke a feledés homályába veszett, de ha a szükség azt kívánja, akkor a hadisírok és emlékhelyek kialakításához és gondozásához fűződő bürokratikus útvesztőkben is teljes erőbedobással küzd azért, hogy hőseink méltó körülmények közt aludhassák örök álmukat.


Erdei út vezet az emléktáblához.

Telkitől nem messze zuhant le 1944 december 11-én Varga szakaszvezető, majd hosszú évtizedeknek kellett ahhoz eltelnie, hogy családja pontos információkhoz juthasson a bajtársai által Órásnak becézett pilótáról. Szerencsére még napjainkban is akadnak olyanok, akik önzetlenül, elhivatottságból csatlakoznak olyan kezdeményezésekhez, mint egy ilyen történet töredékeinek felkutatása, majd a teljes összkép rekonstruálása, végezetül pedig egy emléktábla felállítása.


 

Az avatón rövid beszédet mondott Légrády Lajos a Magyar Roncskutatók Egyesületének tagja, repüléstörténeti régész szakember, aki egyrészt betekintést engedett a korszak technikai hátterébe, másrészt a kutatás során felmerült akadályokat, és azok leküzdését is ismertette.Keszléri József a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, és azzal kapcsolatos örömét fejezte ki, hogy létrejöhetett az ünnepélyes avató.


A táblát Telki plébánosa szentelte fel az avató keretében.


Az esemény színvonalát az emelte igazán, hogy Varga László szakaszvezető idős húga Erzsike, illetve a család több tagja is jelen tudott lenni. Számukra ez egy hosszú út vége, hiszen nem csupán az igazság minden részletére derült fény, de méltó emléket is sikerült állítani hősi halált halt családtagjuknak.

A Légió Hungária ezúton mond köszönetet mindenkinek, aki áldozatos munkájával hozzájárult egy katonahősünk emlékezetének méltó ápolásához, illetve Alkay Zsoltnak, amiért meghívást kaptunk az avatóra.

Mozgalmunk koszorúját Pataki János (j) és Incze Béla (b) vezetőségi tagok helyezték el.

 


Mozgalmunk delegációja a felavatott emléktáblával.
 


Alkay Zsolt (b) és Incze Béla (j).
 

 

Légió Hungária