Az orosz - ukrán háború a magyar szélsőjobb szemszögéből - képes beszámoló

Az orosz - ukrán háború kitörése egyértelműen rácáfolt Fukuyama azon elméletére, mely szerint véget ért a történelem. Az események bizony zajlanak, méghozzá nem gyenge sodrással, és ezt a magyar szélsőjobb is érzi. Győri fórumaink legutóbbi alkalmával a háború különböző aspektusait vizsgálták a résztvevők.

 

Ezúttal Tyirityán Zsolt a Betyársereg vezetője, Szász Péter az Arma Dei képviseletében, Incze Béla és Pataki János pedig Mozgalmunk vezetőségéből ültek az asztalhoz.A rendezvényt zártkörű jellege ellenére komoly érdeklődés övezte, ami nem volt váratlan a szervező Combat 18 Hungary és Mozgalmunk nyugat-magyarországi divíziója számára, hiszen a téma az internet élettől idegen álvalóságában heves indulatokat váltott ki. Sokan kíváncsiak voltak rá, hogy egy a határainkon túl zajló háború valóban alkalmas-e arra, hogy éket verjen a magyar közeg meghatározó karakterei is szervezetei közé.

A beszélgetés első fele olyan kérdésekre koncentrált, mint a globális szempontok, a két (fizikálisan) szemben álló féllel való azonosulás lehetősége. A résztvevők kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy számunkra elsődleges kizárólag a magyar szempont lehet, illetve hogy a hadviselő felek közül egyik mellett sem lehet feltétel nélkül lándzsát törni.Számos történelmi példa és aktuális esemény vizsgálatára sor került.Az este második fele tartogatott magában pengeváltásokat. Itt a kárpátaljai magyarság kérdése, illetve a háborúban harcoló alakulatokként résztvevő nacionalista csoportok kerültek terítékre, de megkerülhetetlen téma volt a mindkét oldalt érintő dezinformációs hadviselés, illetve a titkosszolgálatok operatív akciói. Ezen a ponton a minket olvasó hatóságok végett kiemeljük, hogy minden résztvevő nyílt források alapján készült a vitára, melyek nyomán levonták következtetéseiket.
 

 
Az esemény záróakkordjaként Mozgalmunk vezetőségi tagja Incze Béla elmondta a résztvevőknek, hogy az idei Hősök Napján a Légió Hungária kiemelt figyelmet fordított azokra a kárpátaljai magyarokra, akik hősi halált haltak, és a Vagyunk-rítus keretei közt tisztelegtek előttük, majd fotóikhoz egy-egy mécsest helyeztek el. Incze elvitte a képeket a fórumra, és néhány mondatban ismertette motivációjukat, haláluk körülményeit. Elesett nemzettestvéreinken kívül a Karpatszki Szics két tagjának fotóját is elvitte, akik szintén életüket áldozták a harcokban.

A rendezvény végeztével a fotókat kihelyezték az előadóteremben, hogy a hallgatóság mécsesgyújtással tiszteleghessen előttük.


Légió Hungária