Angolszász terrorbombázók és magyar acélmadarak - Győr bombázására emlékeztünk - Videó és képgaléria

“A magyar légtérben acélmadarak csaptak össze, a légierőnk elképesztő túlerővel szemben vette fel a harcot.”
Már a megemlékezést megelőző hetekben nyomon követtük az időjárás alakulását és bíztunk benne, hogy valami csoda folytán kegyes lesz hozzánk. Végül az égiek nem hoztak nekünk jó időt, sőt kimondottan próbatétel elé állították az egész utcai emléksétánkat és az azt követő felszólalásokat, a rendezvény jelentős része ugyanis zuhogó esőben zajlott le, ami mind az emberi tűrőképességünket, mind pedig a technikai eszközeinket próbára tette.


De tudtuk azt, hogy 1944. április 13-án Győrt az angolszász bombázók zivatara érte el, és hogy milyen megpróbáltatásokon kellett keresztülmennie városunknak és megannyi magyar településnek. A magyar légtérben acélmadarak csaptak össze, a légierőnk elképesztő túlerővel szemben vette fel a harcot.

 

A győri rendőrség a tavalyihoz képest, nem próbálkozott akkora mertékben a rendezvény elgáncsolásával, sem pedig számunkra teljesen elfogadhatatlan alku kikényszerítésével. A februári események miatt viszont a rendezői feltételek eléggé sarkosan meg lettek fogalmazva.

 

 

17 órakor aztán a Széchenyi térről kb 70 fővel, fegyelmezett sorokban a győri sétálóutcán keresztül - amin az amerikai "demokrácia" az 1944-es évben többször is végzett pusztítást - átsétáltunk az Országzászló Emlékműhöz. A zord időjárás miatt a Baross utca gyakorlatilag üres volt, mégis akadt, aki dicsérő vagy pedig becsmérlő szavakkal, de kifejezte véleményét rendezvényünk kapcsán.
 

Antifasiszta nehézbombázó. 

 

 

A lezárt Szent István úton áthaladva megérkeztünk az emlékbeszédek helyszínére.

 


 

A megemlékezés keretei közt felszólaltak:

 

A Betyársereg vezetője: Tyirityán Zsolt,


 

Egy helyi patrióta szervezet kepviselője,


 

Mozgalmunk vezetőségi tagja: Incze Béla.

 

Mindhárom felszólalónak köszönjük a megjelenést és a lelkesítő és méltóságteljes megnyilvánulásokat!

 

Koszorúzó szervezetek:

 

Légió Hungária

 

Combat 18 Hungary

 

Betyársereg

 

Hungarian Hammerskins

 

ETO szurkolók

 

Ultras Csapod

 

Valkűr 88

 

Nacionalisté (Csehország)

 


 

A helyi média teljes elhallgatása mellett, a közösségi portálokon pedig minimális mozgástérrel, de tudatnunk kell, hogy hiába fordítják el a fejüket, Mozgalmunk a témában megkerülhetetlen!

 

Arra a közömbös kérdésre pedig, hogy Győrt valójában terrorbombázás érte-e, egy tavaly kiadott könyv ad választ, melyet Hárs Ottó naplójából és korabeli levéltári feljegyzésekből adtak ki "Egy átballagó vándor" címen.

 

Részlet a könyvből:

 

"Jönnek a vagongyárból munkások, síró, jajgató munkásnők, nem lehet velük beszélni, csak menekülnek, és azt hajtogatják – borzalom, borzalom! Sokan kiszaladtak a Duna-partra, és a légnyomás belevitte őket a Dunába, míg a vízben fuldokoltak, akkor még géppuskával lőtték a szerencsétleneket azok a dögök. Ott rengeteg ember elpusztult.
...
Nincs villany, nem tudják lefújni a riadót. Micsoda menekülés van! Borzalmas ezt nézni, elmondani nem lehet!"

 


Az esti órákban egy remek hangulatú bajtársi összejövetelre került sor, melyen a Romantikus Erőszak egy akusztikus koncertet is adott.

 

 

Légió Hungária