"A zene a mi fegyverünk!" - kerekasztalbeszélgetés Győrött

November 19-én a Combat18 Hungary és a Légió Hungária Nyugat-magyarországi divíziója ismételten lebonyolított egy nagy érdeklődést kiváltó rendezvényt Győr városában.


"A zene a mi fegyverünk!" elnevezésű kerekasztal beszélgetés témájának a zene és a mozgalom kapcsolatát választottuk az idén 30 éves Archívum és Vérszerződés zenekarok tiszteletére.

Az előadás egy olyan archív filmvetítésével indult, mely által betekinthettünk a '90-es évek valódi mozgalmi hangulatába és néhol megmosolyogtató, néhol pedig nagyon is komoly privát felvételeknek lehettünk szem-és fültanúi. Ezt követően a beszélgetés során felmerült a zenekarok mérföldköveinek, jövőjének témája, a hatóság viszonyulása a zenekarokhoz, illetve a zenekarok politikához való viszonya is.

Érdekessé tette a beszélgetést, hogy míg J. Zoltán és Geri a zenekarok belső történeteit osztotta meg, addig Tyirityán Zsolt mint szervező és aktivista volt jelen a beszélgetésben, míg Incze Béla koordinálta a diskurzust, de a fiatalabb generáció élményeit is elénk tárta.


Egy mozgalmi körökben régóta aktív bajtársnőnk által készített két különleges tortával is felköszöntöttük a zenekarokat.


Tudjuk, hogy a sorainkban sokatoknak ad erőt és kitartást a mindennapokhoz és az aktivizmushoz a fenti zenekarok munkássága - úgy, ahogyan ezen sorok írójának is - ezért szeretnénk köszönetet mondani minden a rendezvényen megjelent bajtársunknak és ígérjük, hogy a továbbiakban is izgalmas témákkal fogjuk folytatni beszélgetés-sorozatunkat.


Az összejövetel keretei közt mécsesgyújtással emlékeztünk egy közelmúltban elhunyt legendára, Herbert Bellschanra.

Herbert bácsi a II. világháború alatt a Waffen SS kötelékében teljesített szolgálatot, melyet a későbbiekben démonizált a fősodratú történetírás. Ő azonban minden megpróbáltatás ellenére hű maradt elesett bajtársaihoz, és egykori jelszavához. Ápolta emléküket és hirdette róluk az igazságot.

A Hadak Útján találkozunk!


Légió Hungária