„A hősök közösséget teremtenek” – képes beszámoló a VII. Mészáros Géza emléksétáról

Az Ultras Csapod szurkolóicsoport 2018 óta szervezi meg az emléksétát a Mészáros Géza repülőhadnagy előtti tisztelgésképpen. „A hősök közösséget teremtenek” – hangzott el a nap folyamán, ami erre az eseményre egyértelműen igaz is. Az utóbbi években a Légió Hungária is a szervezők között van, így volt ez az idei évben is, amikor rekordlétszámban, nagyjából 120-an emlékeztek a Csapodon hősi halált halt egri pilótára.


Kora délelőtt még szemerkélt az eső az ország nagy részén, amikor mozgalmunkból többen is útnak indultunk a Győr-Moson-Sopron vármegyei település, Csapod felé. A helyi szurkolók évek óta szervezik március első hétvégéjére az emléksétát a település melletti erdőben felállított fakereszthez. Az akkor 26 éves Mészáros Géza, a Magyar Királyi Honvédség repülő hadnagya, Csapod közelében, a Szobavölgy dűlőben 1939. február 28-án az emlékmű által jelölt helyen zuhant le bevetés közben.

Ennyien még soha nem emlékeztek a pilótára

A meghirdetett indulásra a község központjában szépen gyülekeztek az emléksétára érkezők – voltak, akik 350 kilométert utaztak azért, hogy ott lehessenek a rendezvényen! A kezdésre, mely 13 órára volt meghirdetve, végül nagyjából 100 fő érkezett és állt fel indulásra készen, míg húszan, főleg az idősebb korosztályból autóval közelítették meg a keresztet. A rendezvény valóban egy emlékséta, hiszen a közösségi háztól nagyjából 3-4 km-es távolságot kellett megtenni. Szerencsére a környéken nem esett sok csapadék, így Csapodot elhagyva sem kellett a sárban dagonyáznia a résztvevőknek az erdei szakaszon haladva.

A szurkolók állították helyre a keresztet

Az emlékműhöz érve Szukhentrunk Imre szólt először az egybegyűltekhez, aki a kereszt történetéről mesélt. A második kereszt állításában ő segédkezett a 90-es évek elején, erre az emlékműre talált rá a csapodi erdőben Kovacsics Norbert 2016 novemberében és ezt állították ők helyre barátaival, egy emléktáblával kiegészítve. Ezen még némileg pontatlan adatok szerepeltek, azóta sok új részlet látott napvilágot, így az idei évben a bajtársi közösség egy új emléktáblát helyezhetett el a kereszten.

„Nem tudom már pontosan visszaidézni, hogy mikor is hallottam először arról, hogy a csapodi erdőben áll valahol egy kereszt, ami egy magyar honvéd emlékét őrzi. Ez önmagában még nem túl sok információ, de ahhoz bőven elégséges volt, hogy megszülessen bennem az elhatározás. Fel kell keresnem ezt a keresztet, hogy egy mécsest gyújtva, kifejezzem a tiszteletemet és a hálámat a hős honvéd irányába”mondta a kezdetekről az Ultras Csapod és a Légió Hungária nyugat-magyarországi tagja, Kovacsics Norbert, aki beszélt arról is, hogy Mészáros Géza nevét és történetét sikerült ismertté tenniük, mostmár arra kell figyelni, hogy ismert is maradjon. A Légió Hungária aktivistája beszéde végén hangsúlyozta:
„Mi vagyunk azok akik a helyes úton járunk. Mi vagyunk azok, akik nem felejtjük el a hőseink neveit és tetteit. Mi vagyunk azok akik azokat az értékeket őrzik, amikért elődeink a vérüket ontották. És mi vagyunk azok, akiknek tovább kell vinniük azt a zászlót, melyre vérrel írták elődeink a szent jelszót: a hazáért!”

Mészáros Géza hozzátartozói is megosztották gondolataikat a jelenlévőkkel, mint minden esztendőben. A család nevében Dr. Hornyánszky Ádám hangsúlyozta, hogy olyan korszakban élünk, amikor szükség van a hősökre.

„Akaratukon kívül ugyan, de ezek a hősök egy közösséget teremtenek” – fejtette ki a repülőhadnagy egyik rokona, Dr. Hornyánszky Ádám arra is utalva, milyen sokan vesznek részt évről évre az emléksétán és az azt kísérő programokon. A rendezvény végén a szervező Ultras Csapod, Mészáros Géza hadnagy családja és a Légió Hungária mellett a Betyársereg valamint a Maderspach Kommandó is elhelyezte az emlékezés koszorúját. Zárásként Szukhentrunk Imre egy Fürst pless vadászkürttel adta elő az Auf Wiedersehen című dallamot, ami egy német kürtjel.

Bajtársi találkozó katonadalokkal

A résztvevők együtt indultak tovább az esti rendezvény helyszínére, ahol korabeli újságcikkeket és fényképeket lehetett megtekinteni tekintélyes mennyiségű zsíroskenyér, tea és forraltbor fogyasztása közben. Jó volt látni, hogy a csapodi nacionalisták által szervezett rendezvény mennyire megmozgatja az egész települést, hiszen együtt fogyasztottak az ország minden részéről érkezők a helyi szurkolókkal és idősekkel. Valóban, ahogy a keresztnél is elhangzott, tényleg közösséget is teremtenek azok, akik méltóvá váltak arra, hogy emlékezzünk rájuk. Az este jó hangulatáról később az RPG zenekar gondoskodott, akik akusztikus programjuk során katonadalokkal idézték meg a hős repülőhadnagyot. Meglepetéssel is készültek, hiszen erre az alkalomra a „Repülő bázis” indulót dolgozta fel a zenekar.

 

További képek a rendezvényről

 

Légió Hungária