5 éve a Hadak Útján - Cseresznye Gyuri előtt tisztelegtünk (VIDEÓ)

Vagyunk! - zengte a debreceni égbolt felé 70 bajtárs Cseresznye György, a Titkolt Ellenállás felejthetetlen énekese előtt tisztelegve.Öt év telt el a tragikus baleset óta. Annak idején, sokáig talán el sem hitte, aki ismerte és szerette, a terjedő hírt, miszerint 2014. július 10-én vonat gázolás áldozata lett "Gyurimester". Idén tavasszal vetődött fel az ötlet, hogy az évfordulóhoz legközelebb eső szombaton, július 13-án megemlékezést és ballada estet szervezzenek hajdúsági tagjaink.

A nap három részből tevődött össze: délután a debreceni Nagyerdő melletti temetőnél gyülekeztek tagjaink néhány baráttal és szimpatizánssal. Szakadó esőben sétáltunk be Gyuri síremlékéhez, ahol Mozgalmunk és a Hungarian Hammerskins helyezett el koszorút.

 

 

 

 

Kifelé menet a debreceni lelátó és nacionalista közösség másik tragikus hirtelenséggel elhunyt tagjának, Gyuri és sokunk barátjának, Komáromi Gábornak a sírhelyénél helyeztük el koszorúnkat.

 

 

A meghirdetett rendezvény délután 17 órakor kezdődött annál a vasúti átjárónál, melynél a baleset történt 5 évvel ezelőtt. A barátságtalan idő ellenére sokan, hetvenen gyűltünk össze és hallgattuk Kiss Árpádnak, a Légió Hungária helyi divízió vezetőjének köszöntőjét.

 

Helyi tagjaink a megemlékezést megelőző napokban rendbe tették az emlékmű környezetét.


Az első emlékező Csirke Gergely, a Légió Hungária vezetőségi tagja, a Vérszerződés zenekar frontembere, Gyuri régi barátja, bajtársa volt, aki kiemelte, hogy Gyuri nem csak zenészként, de mozgalmárként is kifejezetten aktív tagja volt közösségünknek, példát mutatva a fiatalabbaknak is.

Kima Norbert, a Titkolt Ellenállás zenekar alapítója lépett a résztvevők elé, akik rendezett alakzatban állva hallgatták az anekdotákat, humoros történeteket régi Magyar Szigetekről, vagy arról, hogyan lett Gyurimester az egyszerű rajongóból a zenekar énekese, alig néhány perc alatt. Rendkívül személyes és érzelemdús visszaemlékezéseket hallhattunk Norbitól, melyeket nem lehet egy beszámoló keretében visszaadni.

Végezetül egy ősi katonai szokást elevenítettek fel a résztvevők a "Vagyunk" rítussal, mely során háromszor hangzott el Cseresznye György neve, és a megemlékezők háromszor válaszoltak: "Vagyunk!"

A Légió Hungária, a Hungarian Hammerskins és a Szívtiprók Ultras Debrecen képviselői helyeztek el koszorút, míg a résztvevők ezután mécseseket és virágokat tehettek az emlékműhöz.

 

 

A napot a DVSC szurkolók törzshelyén, a Loki Klubban zártuk egy bajtársi találkozón. Sokan jöttek le, hogy egy jó hangulatú estén emlékezzünk Cseresznye Györgyre és Komáromi Gáborra a "Montiban", ahol István a Hundriver frontembere adott akusztikus koncertet, főleg Skrewdriver számokból összeállítva - eredetileg Dixie Freedom Fighters fellépés lett volna, de ez egy baleset miatt meghiúsult, így ezúton is köszönjük Istvánnak a gyors segítséget a beugrással, valamint kívánunk mielőbbi felépülést Ducónak!

Köszönjük a debreceni szurkolóknak, hogy segítették a szervezést és lehetőséget biztosítottak törzshelyükön a rendezvénynek, továbbá köszönjük mindenkinek, főleg a messziről érkezőknek, hogy méltóságteljesen emlékezhettünk egykori kiváló bajtársainkra, akikkel a Hadak Útján egészen biztosan találkozni fogunk még!

 

Légió Hungária